buddha.jpg (3234 bytes)   titel.jpg (6800 bytes)                               wpeD.jpg (1521 bytes)                            


De Thaise wats
Shoppen in Bangkok
Chinatown

Etappe 1: Bangkok, de stad der engelen.

Fonkelende paleizen met gouden daken, mysterieuze tempels die verscholen liggen in geurige tuinen, het rustige leven in de klongs en de diepe spiritualiteit die heerst in deze stad die werd opgedragen aan de Smaragden Boedhha...dit alles staat u te wachten in Bangkok!

Van de Thaise hoofdstad krijgt u in eerste instantie misschien een cultuurschok, maar als u gewend bent aan de hitte en drukte, is er veel te beleven: reusachtige winkelcentra, bedrijvige markten, koele tempels, restaurants, stille kanalen en een wild nachtleven.
Koning Rama I bouwde de stad naar het voorbeeld van Ayutthaya, met de kanalen   kriskras door de stad en prachtige tempels.  Veel van het oude is verdrongen door nieuwbouw, maar er zijn nog steeds schitterende tempels, paleizen, historische gebouwen en, uiteraard, de beroemde nachtclubs.
Door de grote afstanden en de hitte is de stad niet geschikt om er doelloos rond te slenteren, ook al omdat de trottoirs voortdurend opgebroken zijn.  U kunt zich het best verplaatsen met een taxi, een tuk-tuk of bus.
Onthoud dat plezier in Bangkok gelijkstaat aan inspanning: hoe meer u in iets investeert, hoe meer u ervan zult genieten.  Wie er de tijd en de moeite voor over heeft, zal Bangkok als een fantastische stad leren kennen.


De Thaise wats.
Een Thaise wat is een klooster- en tempelcomplex waartoe gebouwen met verschillende functies behoren.  Het tempelterrein heeft een rechthoekig grondplan en is omgeven door een witte muur.  Het heiligste gebouw van de wat is de bot, waar een of meerdere beelden van Boeddha staan en waar de erediensten plaats vinden.  Dagelijks komen vrome Thais bescheiden offeranden neerleggen: een paar geurige wierookstokjes, een slinger van jasmijn of lotusbloemen in hun knop.   Sommigen kleven flinterdunne strookjes bladgoud op de heilige beelden.   Anderen schudden een bamboekoker met houten staafjes tot er eentje op de grond valt.  Op het staafje staat een nummer.  Een monnik in de tempel voorspelt de toekomst voor de komende maan aan de hand van stokje en nummer.
Maar de wat is voor de Thais - en voor de toeristen - tevens een plek om ver van de knallende en spetterende tuktuks, de giftige uitlaatgassen en de mensenstroom, op adem te komen en uit te rusten in de schaduw van mango- en jasmijnbomen; het is een geliefd eilandje van rust en groen geworden te midden van de betonnen stad.


Shoppen in Bangkok.
Het gros van de toeristen verlaat Bangkok beladen met souvenirs.  Eigenlijk zou men hier met lege koffers moeten toekomen.  Het aantal markten dat zowel overdag als 's avonds wordt gehouden en de onbeperkte  hoeveelheid aangeboden producten slaan alle records.  In het centrum van de stad vormen winkels, grootwarenhuizen en shopping malls een kilometerslange ketting.  Menig toerist krijgt hier plots een onstuitbare aanval van koopzucht.  Maar kijk uit: de rekening loopst snel op.
De kledij - hemden, t-shirts, broeken,etc. - die te vinden is in de vele kraampjes van Silom Road, Sukhumvit Road en Kao San Road, is van een uitstekende kwaliteit en bovendien spotgoedkoop.  Verkiest u 's avonds te shoppen, dan is er de avondmarkt van Patpong, in het hartje van de rosse buurt van Bangkok.  Maar het is aanschuiven geblazen voor de kraampjes waar de gebruikelijke spullen als t-shirts, hemden, sjaals, handtassen, uurwerken en gadgets allerhande worden verkocht.  Tenslotte zijn er nog enkele markten buiten Bangkok die eerder omwille van de sfeer de moeite zijn.


De markt van Chatuchak en de drijvende markt van Damnoen Saduak.

De weekendmarkt van Catuchak zou een van de grootste markten ter wereld zijn.  Een fantastisch spektakel: in het Chatuchak park vindt u van zaterdagmorgen tot zondagavond de meest uiteenlopende artikelen uitgestald in een wirwar van kraampjes: fruit en groenten, kruiden, kledij, antiek, meubels, keukengerei, porselein, artisanaat, huisdieren, vogels, slangen, boeken en nog veel meer.
Niet ver daarvan wordt dagelijks de plantenmarkt gehouden, tussen de weekendmarkt en Kamphaeng Phet Road.  Zoals de naam het zegt, worden hier planten en bloemen uit Thailand verkocht.  U vindt er mooie orchideën, wilde en gekweekte exemplaren.
Ook al zorgden de drijvende markten vroeger voor een deel van de couleur local van de hoofdstad, vandaag zijn ze eerder teleurstellend.  Volgens de Thais hebben ze veel van hun charme verloren sinds ze door toeristen onder de voet gelopen worden.
Vandaag is er nog slecht één drijvende markt in de streek die u niet zou mogen missen.  Dit kleurrijk toneel vindt plaats in Damnoen Saduak, in de provincie Racthaburi, op een honderdtal kilometer van Bangkok, elke dag tussen 7.00u en 11u.
Probeer er vroeg te zijn, als de vrouwen met breedgerande hoeden volop bezig zijn, peddelend door de kanalen en kijvend om een bosje rode pepers of geroosterde vis.   Vanaf de kant of de houten bruggen kunt u mooie foto's maken, en voor een honderd baht brengt een boot u zelfs naar het midden van het strijdgewoel. (zeker de moeite waard, maar pas op uw handen).
Op een toeristenmarkt aan wal kunt u Birmaanse karpetten, houtsnijwerk en dergelijke kopen, maar ze zijn meerstal erg duur; u kunt beter in Bangkok of Chiang Mai terecht.


Chinatown.
Chinatown is een levendige en bonte wereld vol kleur en verrassingen.  De officiëlle naam van de Chinese wijk van Bangkok luidt Sampheng.  De uitgestrekte wijk draagt de sporen van de wisselende verhoudingen tussen de gezapige Thais en de bedrijvige zonen van het Hemelse Rijk.
De Chinese wijk is ontstaan langs Sampeng Lane toen Chinese kooplieden in de jaren tachtig van de 18de eeuw hierheen verhuisden, omdat ze het terrein moesten ontruimen waar het Grote Paleis gebouwd zou worden. 
Deze wijk heeft een nogal onguur verleden.  Wat begon als een handelsbuurt, werd al gauw een wijk van vermaak.  In 1900 bevonden zich aan allerlei zijsteegjes van Sampeng Lane opiumkitten en huizen met groene lantaarns.  De groene lampen kwamen overeen met wat bij ons de rode lampen zijn.  De lantarens zijn verdwenen, maar khom khiew betekent nog steeds bordeel.  Sampeng Lane is nu echter een rustig straatje met winkeltjes waar allerlei uit China geïmporteerde artikelen worden verkocht.
Tussen Soi Isaranuphab en de vervuilde hoofdstraat Yaowarat Road zouden naar verluidt een paar miljoen Chinezen handel drijven.  Schuim de tijdloze steegjes af en snuister tussen de opzichtige koopwaar op de klaptafeltjes die de trottoirs bezetten.  Hier is van alles op de kop te tikken: goud en zilver, tabakswaren, jade, edelstenen, stoffen, parfums, wierook, zijde, antiquiteiten, kruiden en tal van andere zaken die niet altijd herkenbaar zijn...  U kan er ook heerlijk eten: zeevruchten of een kom noedels, poh piah sod of krapoh pla op Talat Kao, de "Oude Markt".  Of in de "Yellow Noodle", op het kruispunt van Ratchwong en Yaowarat, de beste noodlebar van Bangkok volgens de Chinezen, specialisten terzake.
Chinatown is ook een aanrader voor liefhebbers van mooie huizen: het is een van de weinige wijken die ontsnapte aan de kranen van de vooruitgang.  Gotische en renaissance-invloeden werden in sommige woningen naadloos vermengd met de traditionele Chinese stijl.  Dit lijkt u ongeloofwaardig?  Ga u ervan vergewissen in de drugsstore Ung Ji Tueng op de Sampheng Road, of in de theewinkel op de hoek van Soi Isaranuphab.

Home ] Kennismaking ] [ Bangkok ] Phitsanuloke ] Chiang Mai ] Mae Hong Son ] River Kwai ] Phuket ] Ko Phi Phi ]

Top.

 

Webmaster: Bultynck Jean-Paul

E-mail: jean-paul.bultynck@planetinternet.be