buddha.jpg (3234 bytes)   titel.jpg (6800 bytes)                               wpeD.jpg (1521 bytes)                            


Sukhothai.                                                                                                                              

Etappe 2: Phitsanuloke, de hoofdstad van weleer.

Phitsanuloke, n van de vroegere koninklijke verblijfplaatsen, geniet van een uitzonderlijke ligging op de linkeroever van de Nan rivier.
De stad biedt een aangename aanblik met bloesemende bomen die de oevers van de stroom overschaduwen en met drijvende huizen die zijn vastgemeerd.  Hier ontdekt u de oorsprong van de Thaise beschaving.

Het oude centrum van Phitsanuloke, 370 kilometer ten noorden van Bangkok gelegen, wordt dwars doormidden gesneden door de Nan rivier.  In de stad herinnert nog maar weinig aan het verleden, want de oude stad werd grotendeels verwoest tijdens een rampzalige brand in de jaren zestig van de 20ste eeuw.  Het nieuwe Phisanuloke is een weinig interessante verzameling van betonnen winkelhuizen.
De belangrijkste tempel, de Wat Phra Sri Ratana Mahathat, is bij de brand gelukkig gespaard gebleven en is nog steeds een belangrijk heiligdom.  Hij wordt zo druk bezocht door Thaise toeristen dat er een aantal winkeltjes is neergezet waar religieuze souvenirs aan bezoekers worden verkocht.
De stad Phitsanuloke is nu vooral bekend om zijn comfortabele hotels en als vertrekpunt voor mensen die een uitstapje naar Sukhothai willen maken.


Sukhothai
Op weg naar de runes van de legendarische oude hoofdstad Sukhothai, die ten noordoosten van Kamphaeng Phet ligt, komt u eerst door het "nieuwe" Sukhothai, een bruisende, moderne stad met betonnen winkelhuizen.   Het oude Sukhothai ligt ongeveer 10 kilometer verderop en de weg loopt de stad binnen door de Gebroken Muur-poort.
De stad werd eind 13de eeuw, begin 14de eeuw gebouwd onder de legendarische koning Ramkamhaeng, bloeide bijna 150 jaar en werd toen verslagen door Ayutthaya, waarna de bevolking vluchtte.
Tot 40 jaar geleden was de stad overwoekerd door het oerwoud.  Met behulp van Unesco en de Thaise regering, zijn nu zo'n 200 grachten, ovens, beelden en tempels gerestaureerd.
Begin in het Nationaal Museum, bij de Kamphang Hek-poort.  Hier bevindt zich een 14e-eeuws beeld van de lopende Boeddha, volgens archeologen het mooiste Boeddhabeeld van Thailand.  Er is ook een replica van de beroemde inscriptie van koning Ramkamhaeng.   Het is het oudste voorbeeld van het Thaise schrift en wordt vaak geciteerd: 'In het water zijn vissen, op de velden is rijst...Wie wil lachen, die lache, wie wil huilen, die huile'.
Langs de gracht komt u bij de Wat Mahathat, Tempel van de Grote Relikwie, de mooiste en grootste van Sukhothai.  Hij stamt uit de 14de eeuw en heeft een hele rij beelden van de staande Boeddha, de Phra Attharot.   Toen koning Ramkamhaeng regeerde, zou er een klok bij het nabijgelegen paleis hebben gehangen, waarmee de burgers de goede koning vroegen te verschijnen met de vraag of hij wilde bemiddelen bij conflicten.
De Wat Sra Si (Tempel van de Geweldige Vijver) heeft een elegant beeld van de lopende Boeddha en een slanke, klokvormige chedi.  De Wat Trapang Ngoen staat aan een groot meer dat tijdens het regenseisoen soms flink overstroomt.
Ga verder naar het westen voorbij de stadsmuur en u komt bij de Wat Sri Chum, met zijn massieve zittende Boeddha die 11.3 meter van knie tot knie meet en vingers heeft ter lengte van een mens.  De muur is 3m. dik en heeft links een geheime doorgang die door de koning werd gebruikt, al is niet duidelijk waarvoor.
De Wat Saphan Hin, ten westen van de stad, wordt de Tempel van de Stenen Brug genoemd, naar het leistenen pad dat de heuvel opgaat.  De top met een boeddhabeeld van meer dan 12 meter, is een heel eind weg, maar vooral in de koelte van de middag is de klim de moeite waard.

Home ] Kennismaking ] Bangkok ] [ Phitsanuloke ] Chiang Mai ] Mae Hong Son ] River Kwai ] Phuket ] Ko Phi Phi ]

 

Top.

Webmaster: Bultynck Jean-Paul

E-mail: jean-paul.bultynck@planetinternet.be