buddha.jpg (3234 bytes)   titel.jpg (6800 bytes)                               wpeD.jpg (1521 bytes)                            


Doi Inthanon.
De Giraffevrouwen.

Etappe 4: Mae Hong Son

Mae Hong Son, een stadje in het hart van een vredige vallei,
ligt in de schitterende natuurlandschappen van Noordwest-Thailand. 
Van hieruit vertrekt u voor een ontmoeting met de giraffevrouwen
die over de gehele wereld bekend zijn voor hun eeuwenoude tradities
die zij van generatie op generatie hebben doorgegeven.

Mae Hong Son ligt in een vallei die wordt omsloten door beboste bergen, en 's ochtends vaak in flarden mist gehuld is.   De vallei wordt aan de westkust omzoomd door het Tenasserim-gebergte, dat de natuurlijke grens tussen Birma en Thailand vormt.  Deze plaats was jarenlang een toevluchtsoord voor rustzoekers, maar Mae Hong Son wordt tegenwoordig net als de rest van Thailand echter snel tot ontwikkeling gebracht, onder meer door de bouw van een aantal grote moderne hotels.
Er leven hier meer Karen, Hmong, Lawa, Shan, Lisu, Lahu en Birmanen dan Thais, en Mae Hong Son ligt op een van de routes waarlangs smokkelaars de grens met Birma oversteken.
Vanaf Doi Kong Mu, die 250 meter boven de stad verrijst, heeft u een indrukwekkend uitzicht op Mae Hong Son en omgeving.  's Nachts lichten de twee grote chedi's van de op de heuvel gelegen Wat Phrathat Doi Kong Mu op als bakens van beschaving in deze afgelegen uithoek van Thailand.
Een vijver en een park in het hart van de stad zijn van een schoonheid en sereniteit die u in weinig andere steden van Thailand zult aantreffen.
De fraaiste tempel van het stadje is wellicht de Wat Hua Wiang.  De wihan van deze tempel is opgetrokken uit hout, roestig blik en golfplaat en lijkt een kruising tussen een kerk en een bouwvakkerskantine.  Het geheel is echter van een wonderbaarlijke harmonie.  In de wihan staat een schitterend koperen boeddhabeeld met kroon, een kopie van het boeddhabeeld uit Mandalay in Birma.  Het beeld staat achter tralies.   Er staan altijd brandende kaarsjes en hapjes kleefrijst die door vromen voor het beeld zijn neergezet.
Deze tempel ligt aan een straat waar vroeg in de ochtend een sfeervolle markt is.  De meeste mensen gaan het liefst 's morgens vroeg naar de markt, als er leden van de bergvolken in tradionele kledij groente komen kopen.  Ook tijdens ons bezoek aan de vroegmarkt liepen we op een bepaald moment enkele " giraffe vrouwen " tegen het lijf.
Verder zijn er allerlei excursies mogelijk, zoals ritjes per olifant, tochten over de rivier op een vlot of een bezoek aan bergdorpen bij de Birmaanse grens.
Rond Mae Hong Son kunt u grotten en watervallen bekijken of slechts genieten van de berglucht.  Er zijn jeeps en motorfietsen te huur.
Aan de hoofdstraat zijn diverse kleine restaurants gelegen en het Sunny Coffee House en het Lai Phat zijn aardige plekjes om later op de avond van een pilsje te genieten.


Doi Inthanon.

Mae Hong Son is over de weg bereikbaar via Route 108 vanuit Chiang Mai.  Onderweg kunt u net voor kilometerpaal 57 rechtsaf slaan naar de 10 kilometer verderop gelegen ingang van het Nationale Park Doi Inthanon, dat zijn naam ontleent aan de 2596 meter hoge Doi Inthanon, de hoogste berg van Thailand.  Bij de ingang wordt u opgewacht door meisjes die kralenkettingen verkopen en in de winkeltjes op de oever van de rivier, aan de voet van de Mai Klang-waterval, is koud bier verkrijgbaar.  Vanaf deze winkeltjes hoeft u maar enkele tientallen meters te lopen voor een goed uitzicht op de indrukwekkende waterval.   Met veel geraas stort het modderbruine water naar beneden.  Op deze plek begint ook een aantal duidelijk aangegeven voetpaden de rotsachtige heuvels in.  Een van die paden loopt door een bocht met aan weerszijden grote zwerfkeien naar een punt waar u een onbelemmerd uitzicht heeft op een bredere waterval, de Pakauna, waar het water over een afstand van zo'n 120 meter over de brede, diep uitgesleten hellingen naar beneden komt.
Vanaf de ingang van  het park loopt de weg verder omhoog en na 25 kilometer bereikt u de top van Doi Inthanon, waar een groot radarstation staat op voor publiek verboden terrein.  In het zuidelijke deel van het park bevindt zich de spectaculaire Mae Yawaterval, die over een hoogte van meer dan 250 meter omlaag stort.
De kalkstenen Doi Inthanon is een middelhoge top en maakt deel uit van een zuidelijke uitloper van het Himalaya-gebergte die zich vanuit de Chinese provincie Yunnan naar het zuidoosten uitstrekt.  De berg is zeker geen reus, maar heeft toch een geheel eigen majestueuze uitstraling.
In kleine ge´soleerde dorpen wonen nog Karen en Hmong, maar deze gemeenschappen worden langzaam maar zeker naar elders verplaatst, omdat dit gebied nu een nationaal park is.
Voor een drie- tot vijfdaagse trektocht te voet of op een pony naar de top van de berg moet u vooraf afspraken maken met de parkautoriteiten in Chiang Mai.  Er is een aantal kampeerterreinen met eenvoudige accommodatie voor trekkers.  Tijdens de trektocht krijgt u zeldzame vogels te zien en loopt of rijdt u onder een dicht bladerdak.   Ook de top is nog bebost en u vindt er picnicktafels en een kleine boeddhistische schrijn waarin de as van de laatste koning van Chiang Mai is bijgezet.


De giraffevrouwen

Voor een bezoek aan de "giraffevrouwen" nemen we een bootje voor de afdaling van de Pa´-rivier die ons ook meteen naar het laatste dorpje van Thailand brengt.  Gezien de minder goede betrekkingen tussen Thailand en een plaatselijk legertje onafhankelijken is dit stukje Thailand gevaarlijk gebied.  Geregeld steken de onafhankelijken de grens over en geraken in een gewapend conflict met de plaatselijke autoriteiten.  Bij onze afvaart bleef alles rustig.
Op de terugweg van het grensdorpje doen we het dorpje Paduang aan.  Het dorp van de "Giraffevrouwen".
wpe15300.gif (19149 bytes)
De Padang, of de leden van het Giraffevolk, hebben een hals van 30 centimeter.  Dit volk zou afstammen van een vrouwelijke draak en de god van de wind, en de vrouwen zouden de draak hebben willen imiteren door hun hals op te trekken.  De lange halzen zijn geen mooi gezicht, maat het is wel een toeristische attractie.  Wanneer er meer ringen om de hals worden gedaan, wordt het sleutelbeen omlaag gedrukt en verslappen de nekspieren.  Daarom kan het verwijderen van de ringen de vrouwen fataal worden.  Kleine meisjes krijgen al op 5-jarige leeftijd hun eerste ring om.
Het jongste meisje dat wij spraken was 10 jaar en bekende dat ze soms veel pijn had, maar dat ze de ringen droeg uit vrije wil en overtuiging, de oudste vrouw is een grootmoeder van 76 jaar, die er nog zeer kwiek uitzag.

Home ] Kennismaking ] Bangkok ] Phitsanuloke ] Chiang Mai ] [ Mae Hong Son ] River Kwai ] Phuket ] Ko Phi Phi ]

Webmaster: Bultynck Jean-Paul

E-mail: jean-paul.bultynck@planetinternet.be