buddha.jpg (3234 bytes)   titel.jpg (6800 bytes)                               wpeD.jpg (1521 bytes)                            


Phuket
Patong
Andere badplaatsen

Etappe 6 : Phuket, tropisch paradijs.

Dit eiland langs de zuidkust van Thailand werd rijkelijk bedeeld door de natuur,
doet zijn reputatie van tropisch paradijs zeker eer aan.
De blauwgroene golven van de Indische Oceaan die hier Andaman Zee wordt genoemd,
prachtige stranden en een indrukwekkende onderwaterfauna.
De fijnproevers kunnen hier genieten van een uitstekende keuken op basis van zeevruchten.

Phuket:in tegenstelling tot vele andere eilanden is de schoonheid van Phuket niet beperkt tot de stranden.  Het eiland is ongeveer net zo groot als Singapore; de prachtige stranden strekken zich uit aan de voet van een keten van heuvels die bedekt is met oerwouden, kokospalm- en rubberplantages, met hier en daar verspreid liggende schilderachtige dorpjes.  Buitengaats liggen schitterende riffen met een rijke onderwaterfauna en flora.  Toch was Phuket tientallen jaren lang slechts bij weinigen bekend. De afstand tot Bangkok, het ontbreken van een brug en de slechte wegen op het eiland zelf droegen bij aan een schijnbare desinteresse om het eiland voor recreatie te ontwikkelen.  Dit betekende dat Phuket tientallen jaren geÔsoleerd bleef, maar de eilandbewoners zaten daar niet mee, want door de rijke tinvoorraden en aanzienlijke opbrengsten uit rubber- en kokosplantages was Phuket al de op een na rijkste provincie van Thailand.
In de jaren zeventig van de 20ste eeuw werd Phuket ontdekt door de rugzaktoeristen, die er overnachten in de huizen van vissers of kampeerden op het strand bij Patong.   De ster van Phuket rees snel en het eiland trok tal van projectontwikkelaars aan.   Het vliegveld werd uitgebreid om vakantievluchten vanuit Europa, AustraliŽ en elders te kunnen verwerken en onverharde wegen werden geplaveid.
Vandaag de dag is de toeristenindustrie de belangrijkste bron van inkomsten voor het eiland.  Hoewel er maar zo'n 10.000 oorspronkelijke eilandbewoners zijn, werken er meer dan 240.000 Thais uit alle delen van het land in de toeristenindustrie van Phuket.
wpe07895.gif (17087 bytes)
Het eiland Phuket heeft zijn faam te danken aan zijn vele stranden.  Deze liggen allemaal aan de westkant van het eiland: de oostkust bestaat voornamelijk uit ondiepe rotsachtige inhammen.  Een waarschuwing is hier op zijn plaats, want tijdens de moesson van mei tot oktober is  het niet veilig om te zwemmen vanwege de hoge golven en harde wind.Patong:het ten westen van de stad Phuket gelegen Patong is het meest ontwikkelde strand van het eiland.  Aan het begin van de jaren zeventig was Patong niet meer dan een enorme bananenplantage, die ingeklemd lag tussen de heuvels en een breed, halvemaanvormig zandstrand. 
Sindsdien hebben de projectontwikkelaars geen tijd verloren laten gaan en de plantage heeft moeten plaats maken voor hotels, supermarkten, winkel- en uitgaanscentra en tal van andere voorzieningen.
In tegenstelling tot de meeste stranden van Phuket biedt Patong een grote verscheidenheid aan faciliteiten voor onder meer scuba-duiken, windsurfen, waterskiŽn, parasailen, jetskiŽn en zeilen.  De speciaalzaken in duikuitrustingen organiseren tochten waarbij gedoken wordt in de baai of bij de westelijker gelegen Similan eilanden, een Marien National Park met kristal helder blauw water en een rijk onderwaterleven, dat bekend staat als een van de beste duikgebieden van AziŽ.
In Patong heeft u de keuze uit een groot aantal restaurants waar Thaise seafood-specialiteiten worden geserveerd.  Het hoogtepunt van het menu is de reusachtige, tot wel drie kilo zware Phuket-kreeft, die genoeg vlees oplevert voor een diner voor twee.  Ook zijn er diverse Europese en Aziatische restaurants.
Langs Soi Bangla, in het centrum van de badplaats, bevinden zich de openluchtbars met hostesses.  Deze hebben meestal de vorm van een open en overdekt vierkant waarbinnen de barman werkt: de klanten zitten op barkrukken eromheen.  Barmeisjes en video's zorgen voor afleiding, maar alles vindt in zo'n kleine ruimte plaats dat het lawaai oorverdovend kan zijn.  Totnogtoe is Patong de excessen van het nachtleven zoals we dat kennen van Bangkok en Pattaya bespaard gebleven, onder druk van de leiders van plaatselijke organisaties.
In Patong zijn auto's, jeeps en motoren te huur voor een verkenningstocht op eigen houtje over het eiland.  Daarvoor heeft u alleen een geldig rijbewijs nodig.  Op het eiland schijnt de eerste weg in het koninkrijk geplaveid te zijn, maar helaas is Phuket ook de provincie met de meeste dodelijke verkeersongevallen in Thailand.


Andere badplaatsen: even ten noorden van Patong vindt u het in een kokosplantage gelegen vissersdorpje Kamala.  Hier staan slechts een paar bungalows en een enkel vakantieoord, het Kamala Bay Terrace Resort (waar wij 8 dagen verbleven, prachtig)langs het strand, waarmee dit de ideale plaats is voor de strandgenieter die op zoek is naar rust.
Aan het langgerekte strand van Bang Thao ligt het gigantische Laguna Resort, dat bestaat uit vijf vakantieoorden met in totaal 1.300 kamers.   Bijzonder mooi is The Banyan Tree, met romantische bungalows met veel privacy en in veel gevallen een privťzwembad.  Het vakantiecomplex Nai Yang ligt even ten zuiden van het vliegveld, in de schaduw van casuarina's en in het hart van het Nationale Park Nai Yang.
Ten noorden van Nai Yang ligt het langste strand van Phuket, Mai Khao.   Het negen kilometer lange strand is nog steeds niet in ontwikkeling gebracht en dat zal zo blijven wanneer de milieuactivisten hun strijd winnen tegen de projectontwikkelaars, die hier een groot aantal vakantiecomplexen willen aanleggen.
Ten zuiden van Patong ligt Relax Bay met een enkel hotel, Le Meridien Phuket.  Iets verderop liggen het strand van Karon en - voorbij een lage heuvelrug die als aan vinger de zee insteekt - het strand van Kata.  Karon heeft een aantal grote en middelgrote hotels, maar verder bestaat de accommodatie uit kleine bungalows.  Karon en Kata zijn minder bekend dan Patong, maar ze hebben schone en brede stranden.  Bij Karon is de branding hoog genoeg om te kunnen surfen en hier zijn surfplanken te huur.  Deze twee stranden zijn vooral in trek bij vakantiegangers die ontspanning zoeken en willen genieten van zon, zwemmen en heerlijk seafood.  Beide plaatsen hebben restaurants en het nachtleven is in opkomst.  In Kata is de tweede Club Med van AziŽ gevestigd; het is algemeen bekend dat deze onderneming haar vakantiecomplexen alleen op de allermooiste plaatsen vestigt.
Aan de andere kant van de heuvel bij Kata ligt Kata Noi (klein Kata).  Dit plaatsje heeft een groot hotel en een wit zandstrand, met een fantastische plaats om te snorkelen aan het zuideinde van het strand.  De kustweg loopt langs een heuvelrug naar Nai Harn en biedt over een afstand van enkele kilometers spectaculaire vergezichten.  Het nabij de zuidpunt van Phuket gelegen Nai Harn is een van de mooiste stranden van het eiland.  De ligging van het strand is idyllisch: Nai Harn wordt geflankeerd door twee hoge heuvels, met een lagune op de achtergrond en uitzicht over de kalme zee.  Het enige vakantieoord is de door het Mandarin Oriental gerunde Phuket Yacht Club, met kamers met een fabelachtig uitzicht.   De zonsondergangen bij Nai Harn zijn legendarisch.
In Ra Wai ligt een van de twee zeezigeunerdorpen die het eiland rijk is.  De zeezigeuners leefden vroeger als nomadische vissers die van eiland naar eiland zwierven.  De mannen zijn vaardige vissers, zowel op als onder water.   Van jongs af aan duiken ze tot op grote diepten naar de enorme zeekreeften, en kunnen daarbij tot wel drie minuten onder water blijven.  Maar als gevolg van de zorg om het milieu en door de ontwikkeling van de toeristenindustrie kunnen de zeezigeuners niet langer leven van hun traditionele visgronden, en vandaag de dag zijn ze afhankelijk van sociale zorg en bijdragen van toeristen.  Omdat het land waarop ze verblijven niet hun eigendom is, mogen de zeezigeuners geen permanente woningen bouwen en sanitaire voorzieningen aanleggen.  Daarom ogen hun dorpen niet erg schoon en twee keer per dag zijn de dorpsbewoners op het strand aangewezen om hun behoefte te doen.  Er zijn voorstellen gedaan om de levensstandaard van de zeezigeuners te helpen verhogen, maar het is niet ondenkbaar dat deze door analfabetisme en racisme geplaagde mensen binnen enkele generatie aan de vooruitgang tenonder zullen gaan.

Home ] Kennismaking ] Bangkok ] Phitsanuloke ] Chiang Mai ] Mae Hong Son ] River Kwai ] [ Phuket ] Ko Phi Phi ]

Webmaster: Bultynck Jean-Paul

E-mail: jean-paul.bultynck@planetinternet.be