buddha.jpg (3234 bytes)   titel.jpg (6800 bytes)                               wpeD.jpg (1521 bytes)                            


Pracktische informatie. 
Woorden en uitdrukkingen. 

Kennismaking
Thailand is een constitutionele monarchie; de huidige koning is Bhumibol, die in 1946 de troon besteeg.  Hoewel de koning niet langer regeert als een absoluut monarch, wordt hij nog steeds beschouwd als de vertegenwoordiger van een van de drie pilaren van de Thaise samenleving, te weten: de monarchie, de religie en de natie.   De nationale vlag, die vijf horizontale banen heeft, symboliseert deze samenleving: de buitenste rode banen staan voor het land en haar bevolking, de binnenste witte banen voor de reinheid van het boeddhisme, en de dikke blauwe baan in het midden vertegenwoordt de monarchie; de bindende kracht tussen het boeddhisme en de mensen.
Het Thaise volk wordt vertegenwoordigd door de Nationale Assemblee.  Die bestaat uit het Huis van afgevaardigden (393 verkozen vertegenwoordigers) en de Senaat (260 benoemde leden, die geen lid mogen zijn van een partij).
Thailand telt ongeveer 60 miljoen inwoners.  De meeste Thais (ruim 90 procent) belijden het Boeddhisme.  Het officiŽle inwonertal van Bangkok bedraagt thans ruim 10 miljoen.  Bangkok is het centrum van het politieke, zakelijke en religieze leven van het land, en is zo'n 35 maal groter dan de tweede stad van het land Chiang Mai.
bangkstr.jpg (5768 bytes) Zeventig procent van de Thaise bevolking bestaat uit boeren, die de alluviale grond bewerken die zo vruchtbaar is dat Thailand de eerste plaats inneemt onder de landen die tapioca uitvoeren, de tweede plaats bij de export van rijst en rubber, en de derde plaats bij de uitvoer van ananas in blik.  Tegenwoordig wordt er in Thailand veel geproduceerd op het gebied van kleding, machines en elektronica.
Thailand bezit rijke vindplaatsen van tin, wolfraam, lood, mangaan en antimoon.   Verder heeft het land ook voorraden ijzer, koper, aardgas en aardolie.
Thailand beslaat een oppervlakte van 513.000km, ongeveer de omvang van Frankrijk.  Er wordt wel gezegd dat de vorm van het land aan die van de kop van een olifant doet denken, waarbij de slurf wordt gevormd door Zuid-Thailand, dat zich als landtong met een lengte van circa 800km. uitstrekt op het Maleise schiereiland.
Het noorden wordt gedomineerd door lage bergen, en hier ligt ook de hoogste top van het land, Doi Inthanon(2569meter).  Een keten van bergen scheidt Thailand van Birma en vormt de westelijke grens.
  In oostelijke richting stijgt de vlakte naar het Korat-plateau, dat het grootste deel van het noordoosten beslaat.  De ruggegraat van het zuiden van Thailand wordt gevormd door dezelfde keten van bergen die Thailand scheidt van Birma, en die naar beneden afloopt naar de Andamanse Zee in het westen en de Golf van Thailand in het oosten.  De tolale kustlijn van Thailand bedraagt 2600km.
Thailand loopt zeven uur voor op Greenwich Mean Time; dit houdt in dat het er zes uur later is dan in BelgiŽ.  Er zijn en Thailand drie seizoenen waar te nemen: heet, regenachtig en koel.  Maar voor de toerist die in welke periode van het jaar of waar dan ook het land binnenkomt, lijkt Thailand slechts ťťn seizoen te hebben en wel een bijzonder warm seizoen.

Hete seizoen (maart tot midden juni):
27-35į C.
Regenseizoen (juni tot en met oktober):
24-32į C.
Koele seizoen (november tot en met februari):
18-32į C, minder vochtig.


Praktische informatie
Belgische ambassade in Thailand
17th Floor, Sathorn City Tower
175 South Sathorn Road
Tungmahamek Sub-District, Sathorn District
Bangkok 10120
Openingsuren: 8 AM to 11.30 AM

Tel: (66) (2) 679.54.54
Fax: (66) (2) 679.54.65
        (66) (2) 679.54.67

E-mail: bangkok@diplobel.org

U kan deze info eveneens vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken:
http://diplobel.fgov.be/


Thaise ambassade in BelgiŽ
Square 2 Du Val de la Cambre, 1050 Brussel; tel (2)-6406810

Hotels, de balans tussen vraag en aanbod in Bangkok en de belangrijkste toeristenbestemmingen varieert nogal, maar het kan nooit kwaad om hotelkamers van tevoren te reserveren.  Bangkok heeft 35.000 kamers die geschikt zijn voor toeristen, deze hotels hebben allemaal airconditioning, vaak een zwembad en andere voorzieningen.

Verkeer, net als in een aantal andere Aziatische landen rijdt het verkeer links.  Door de voortdurende verkeersopstoppingen is rijden in Bangkok een verschrikking, de spits duurt de hele dag, afgezien van een paar rustiger momenten.
Boottochten met een gids zijn een goede maar dure manier om de kanalen en rivieren van Bangkok te bekijken.  Het is goedkoper om zelf de waterbus te nemen, die maar een paar baht kost voor een tocht van een uur over de enorme Chao Phya-rivier.

Criminaliteit, kijk uit voor zakkenrollers op drukke markten.  Tasjesdieven in Bangkok rijden tegenwoordig op motorfietsen en zijn ervandoor voordat het slachtoffer in de gaten heeft wat er gebeurt.   In Phuket adviseren de autoriteiten op geÔsoleerde stranden te mijden, omdat daar rondtrekkende rovers toeristen lastig kunnen vallen.

Douane, burgers van de meeste landen hebben een toeristenvisum nodig om meer dan 15 dagen in Thailand te kunnen blijven.   Voor de laatste regelingen kan u best contact opnemen met uw reisbureau of met het Thaise consultaat in uw eigen land.
Als u Thailand verlaat, mag u geen enkele afbeelding van Boedhha of een andere godheid meenemen.  Het is verder verboden om antiek uit te voeren zonder speciale toestemming van het Fine Arts Department.  Soms kan men u hier in een winkel aan helpen, en anders moet u direct contact opnemen met het bureau: National Museum, Fine Arts Department, 4 Na Phratatu Road, Bangkok; tel:2221831.

Electriciteit, de stroomsterkte in Thailand is 220 Volt.  In de meeste hotelkamers is een speciaal stopcontact voor scheerapparaten, en sommige hebben ook een stopcontact van 110 Volt.

Fotografie en video, de gouden torenspitsen, blauwe luchten, groene velden en kleurige bloemen schreeuwen om gefotografeerd te worden.  De gewone merken en soorten films zijn gemakkelijk te krijgen.  Ontwikkelen en afdrukken kan binnen een uur.
Eťn opmerking: maak nooit 'speelse' opnames van boeddhabeelden en andere religieuze objecten, zelfs niet van afgelengen en bouwvallige archeologische relikwiŽen.   Laat bijvoorbeeld nooit iemand een standbeeld aanraken.

Banken en wisselkantoren, gewoonlijk zijn de wisselkoersen bij banken erg gunstig.  Als de banken gesloten zijn, kunt u nog altijd geld wisselen in uw hotel en bij winkels met het bordje MONEY- CHANGER.   Banken en wisselkantoren in toeristensteden accepteren vrijwel alle valuta.   Het beste kunt u reischeques of creditcards gebruiken.
Openingstijden : ma-vrij. van 8.30-15.30 u.  In badplaatsen hebben de meeste banken een apart loket waar u zeven dagen op zeven geld kunt wisselen tot 20 u.

Gezondheid, kijk uit voor de hitte.   Als u niet gewend bent aan de tropen, kom dan niet in de middagzon, binnen een half uur kunt u verbrand zijn.  Om uitdroging te voorkomen moet u veel zout nemen (in de Thaise limonade zit trouwens ook zout).  Laat uw ingewanden voorzichtig wennen aan het scherpe Thaise eten.  Draag lichte en luchtige kleding, een hoofddeksel in de zon en loop nooit op blote voeten (vanwege slangen).
Vraag uw huisarts wat u kan doen om malaria te voorkomen.  In landelijke gebieden  in het hele land bestaat gevaar voor malaria.  Vaccinaties tegen cholera en tyfus worden ten zeerste aangeraden.
Drink in Thailand geen water uit de kraan.  In de meeste hotelkamers staat een fles gezuiverd water voor u klaar.  Kijk uit voor het ijs in de drankjes, als u twijfelt, bestel dan een fles water of frisdrank en bier zonder ijs.  De meeste flessen zijn verzegeld, en mogen dan ook als goedgekeurd aanzien worden.Woorden en uitdrukkingen.
Nuttige woorden en uitdrukkingen in het Thais.

goede morgen sawaddi klap (door een man)
goede avond sawaddi ka (door een vrouw)
tot ziens la gawn
alstublieft ka ru na
dank u wel kob khun
ja / nee chai / mai chai
pardon kho tot
ik wil graag chan tong karn
hoeveel is dat? raka tao rai?
hoe laat is het? khi mong?
waar zijn de toiletten? hong nam yu ti nai?
help me chuey duey
waar / wanneer / hoe ti nai / mua rai / yang rai
hoe lang / hoe ver nan tao rai / klai khae nai
open / dicht poed / pid
dag / week / maand / jaar wan / sap da / duan / pi
zondag wan ar tit
maandag wan jan
dinsdag wang ang karn
woensdag wan put
donderdag wan pa ru hat
vrijdag wan suk
zaterdag wan sow
links / rechts sai / khwa
boven / onder bon / lang
goed / slecht die / lehw
groot / klein yai / lehk
vroeg / laat chow / sai
volgende / laatste nar / tie laiw
wat is de prijs van ...? pai ... kit tow rai?
hoe maakt u het? khun sabai dii, mai
goed, bedankt sabai dii, khapkhun
zeer bedankt khapkhun maak
mag ik een foto nemen? thai roop noi, dai mai
geeft niet mai pen rai
ik spreek geen Thai phuut Thai mai dai
ik spreek een beetje Thai phuut Thai dai, nit diew
waar woont u? khun yoo thuu nai
hoe zegt men dit in het Thai anii, kaw riak aray phasa Thai
rijd a.u.b. langzamer cha cha noi
stop hier yood thii nii
heeft u iets goedkopers? mii arai thii thook kwa, mai
heeft u dit ook in een andere kleur? mii sii uhn mai
heeft u dit een maat groter? mii arai thii kwa mai
heeft u dit een maat kleiner? mii arai thii lek kwa mai

Home ] [ Kennismaking ] Bangkok ] Phitsanuloke ] Chiang Mai ] Mae Hong Son ] River Kwai ] Phuket ] Ko Phi Phi ]

Top.

Webmaster: Bultynck Jean-Paul

E-mail: jean-paul.bultynck@planetinternet.be